Cum a scos ICR-ul lui Andrei Marga de pe lista de finanțare festivalurile TIFF și Anonimul, dar a declarat eligibil Udatul Nevestelor

Cum a scos ICR-ul lui Andrei Marga de pe lista de finanțare festivalurile TIFF și Anonimul, dar a declarat eligibil Udatul Nevestelor
Publicat: 16/03/2013, 10:38
Actualizat: 30/04/2015, 21:08

Institutul Cultural Român, condus de Andrei Marga, a publicat o listă cu proiecte culturale eligibile pentru finanțare. Dacă Festivalul Udatul Nevestelor sau proiectul Povești românești în Africa au intrat pe lista proiectelor finanțabile, prestigioase festivaluri precum TIFF și Festivalul Național de Teatru al UNITER au fost eliminate din concurs. Reprezentanții ICR au declarat pentru gândul că proiectele declarate neeligibile nu au depus toate actele solicitate pentru concurs.

Institutul Cultural Român a publicat miercuri, 13 martie, o listă cu proiectele care sunt eligibile pentru a primi finanțare. ICR a pus la bătaie 450.000 lei finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale pentru anul 2013. Pe lista publicată de ICR apar proiectele care au trecut de prima fază a concursului, adică de verificare a dosarelor, au explicat reprezentanții ICR.

După cum reiese din listă, o serie de festivaluri cu tradiție din România au fost declarate neeligibile. Spre exemplu: Festivalul Internațional TIFF de la Cluj; Festivalul de Jazz de la Sibiu; Festivalul de film independent Anonimul; Festivalul National de Teatru organizat de UNITER; Festivalul de film documentar One World Romania; Festivalul National de Teatru Tanar IDEO IDEIS; productia pe DVD a filmului premiat la Cannes „Dupa dealuri” si regizat de Cristian Mungiu.

VEZI AICI LISTA CU PROIECTELE RESPINSE

În schimb, Festivalul Udatul Nevestelor, propus de Asociația Culturală Hodăceana, a fost inclus pe lista proiectelor eligibile. Eligibile au mai fost declarate și următoarele proiecte: Povești românești în Africa – Asociația „MA-CU-MAGIA CUVÂNTULUI”, Dimitrie Cantemir, puntea de aur între umanism și iluminism – Fundația Valețe Umane, Gala premiilor VIP (Editura Arte); proiectul Minerva care include dizertații și recitaluri de poezie (Asociația Bibliopolis); proiectul fotografic „Din moși-strămoși: Valea Trotușului”.

Directorul de comunicare al ICR, Mărgărita Geică a explicat pentru gândul că, de fapt, lista prezentată conține proiectele care au depus toate actele în procedura de concurs a ICR. „Eligibilitatea din textul împricinat se referă la aspecte tehnico-financiare, adică au fost cerute o serie de acte justificative care să însoțească proiectele respective. Din cauza asta, unele sunt trecute în acel tabel ca neeligibile. Unele proiecte nu au avut toate documentele și nu s-au încadrat în legislație”, a declarat Mărgărita Geică pentru gândul.

Concursul a fost deschis de ICR pe 29 noiembrie 2012 și s-a încheiat pe 13 martie, după cum a precizat Institutul „etapa administrativă de selecție a dosarelor depuse în cadrul concursului”.

În continuare, o comisie a ICR trebuie să aleagă în final ce proiecte vor primi finanțare. Potrivit regulamentului concursului, cele mai multe puncte se acordă pentru relevanța proiectului, calitatea și originalitatea lui, caracterul inovator și fezabilitatea.

„Se înțelege că, de îndată ce dosarul cu actele tehnico-financiare va fi depus și corespunde cerințelor legale, proiectul devine eligibil. În acest sens, solicităm respectarea perioadei legale de contestație în așa fel incât să poata fi luate în discuție toate proiectele ce au documentația în conformitate cu OG nr 51/1998”, au precizat ulterior reprezentanții ICR

Nu este pentru prima dată când ICR este în mijlocul unei cotroverse de acest fel. La începului anului ICR, a finanțat publicarea unei cărți semnate de către Andrei Marga. La solicitarea gândul, ICR a susținut că decizia de a publica volumul „Cultură, democrație, modernizare” a fost luată de către Consiliul Director al instituției, consiliu condus de același Andrei Marga.

Pentru publicarea celor 500 de exemplare ale cărții din bugetul public a fost alocată suma de 2.499 de lei. ICR susține că nu există niciun conflict de interse, având în vedere că volumul are un caracter „promoțional” pentru instituție, iar Andrei Marga nu va beneficia în niciun fel de pe urma publicării acestei cărți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru...
×